KATASTROFAAL JAAROVERZICHT

 
2013, het 36ste jaar waarin KATASTROOF actief was, zit er weeral op.
 
Een overzicht van wat wij het afgelopen jaar zoal presteerden...
 
AENDER & BETER
 
Een nieuw jaar, een nieuw programma: onder het goedkeurend oog van een hoop fans werd ons nieuwe programma voorgesteld onder het motto: "Aender & Beter".
 
Veel fans waren blij dat we eindelijk een paar liekes speelden die ze nog nooit live had gehoord.
 
Ze waren het erover eens dat het programma een goed evenwicht was van langvergeten liedjes, nieuwe meezingers en de klassieke hits.
 
VRIENDJESPOLLETIEK
 
We waren amper bekomen van 't feit dat Katastroof en De Strangers in 2012 op nummer 1 stonden in de Ultratop, of de nieuwe cd Vrindjespolletiek scoorde ook!
 
Vrindjespolletiek kwam binnen als hoogste nieuwkomer, stond 17 weken in de Ultratop, was het hoogst scorende nieuwe Katastroofalbum ooit én was een tijd lang het meest gedownloade Nederlandstalige album!
 
De ballade “Dinges” werd zelfs regelmatig op de Radio gedraaid!
 
We waren te gast op Radio 2 (de braafste zender van 't land!) om over het nieuwe album een babbeltje te komen doen en er stonden zowaar lovende artikels in de gazetten.
 
TWITTER
 
De dag na de lancering op iTunes was "Vrindjespolletiek" al het meest gedownloade "Nederlandstalige" (ahum) album op iTunes! Stef twitterde met een gezonde dosis ironie: "een trieste dag voor de Vlaamse Showbizz".
 
Deze tweet werd opgepikt door de media en Zjuul kreeg een reporter aan de lijn. Dit artikeltje verscheen in Het Nieuwsblad en De Standaard.
 
Stefs getwitter had ook tot gevolg dat hij werd opgebeld door Caren Meynen van (nogmaals) Radio 2 om het over zijn tweets en het nieuwe album te hebben.
 
De populariteit van Katastroof op Twitter had tot gevolg dat we prompt op een exclusieve party werden uitgenodigd als een van de meest invloedrijke twitteraars van 't land!
 
Omdat wij zelf geen reet geven om zo'n dikkenekkengedoe, stuurden wij onze roadie om daar gratis cocktails te gaan zuipen.
 
AMBASSADEUR VAN HET ANTWERPS
 
En dan onze moment de gloire van 2013...
 
De Gazet van Antwerpen organiseerde met veel tamtam een grote poll, waarbij lezers wekenlang mochten stemmen op liedjes van Antwerpse artiesten. Uiteenlopend van dEUS tot La Esterella.
 
Tot ieders verbazing, haalde “Met De Wijven Niks As Last” van KATASTROOF de 3de plaats, na Wannes Van de Velde en De Strangers!
 
Prompt organiseert de gazet een nieuwe poll tussen de Top 3. En... Katastroof wint deze Battle van Wannes en Strangers!
 
KATASTROOF krijgt dus de titel “Ambassadeur van het Antwerps”, met 42% van de stemmen!
 
NEVER ENDING TOUR
 
Ook in 2013 trokken we langs 's lands parochiezalen, feesttenten en festivalpodia. Tientallen keren gaven wij er een lap op voor in totaal vele 1000den fans.
 
Een aantal van die optredens zullen ons om uiteenlopende redenen bijblijven. Denk maar aan onze passage op Den Bosuil, in de legendarische café's Den Engel, De Prof en Café Jozef in 't Stad.
 
Op de festivals Deistelrock en Clamotterock, voor 1000den studenten op de Grote Markt in Mechelen, of in Dendermonde, waar we een GAS-boete riskeerden voor het zingen van “zedenschennende liederen” (gene zwans, we kwamen daar zelfs mee in de Gazet!), op het Polderfestival en Nijlen Zomert!, twee festivals waar KATASTROOF al jaren een vaste waarde is.
 
Ook uniek was ons optreden in de sjieke Blauwe Zaal van DeSingel, waar wij voor de gelegenheid katastrofale strijdliederen brachten.
 
FANDAG IN LILLO
 
In augustus organiseerden we een Fandag in (anders) rustige polderdorpje Lillo.
 
Ter plekke brachten wij op verschillende locaties enkele akoestische numpmers, waaronder in primeur zelfs enkele liedjes van het komende album.
 
In 2013 moest België verder met een nieuwe koning, vandaar ook de oproep aan de fans om tegen de fandag een nieuwe strofe te schrijven over Koning Filip voor “Met De Wijven Niks As Last”.
 
De inzendingen werden ter plekke gespeeld (en afgebroken).
 
ACTIE
 
 
Voor het 6de jaar op rij, zette KATASTROOF zich in voor de actie tegen partnergeweld. In 2013 ging de actie door in Herentals. Volgend jaar is ons eigenste Antwerpen aan de beurt!
 
SOLOPROJECTEN
 
Zjuul Krapuul werd voor de 3de keer 20 jaar in 2013 en lanceerde voor de gelegenheid de solo-CD “Tram 6” en op het eind van het jaar verscheen “Onderkover”: het 30ste jubileumalbum, vol eigenzinnige covers.
 
Zjuul maakte in 2013 verder naam als kunstschilder en stelde zijn nieuwe lichting schilderijen tentoon in het sjieke kasteel Ravenhof!
 
Stef Bef trad ook in 2013 solo op als “stand-up communist” Kameraad Korsakov en werd op de valreep van het jaar nog eens vader.
 
Jos Smos is als Zingende Stadsgids ondertussen wereldberoemd in Antwerpen en kan je nog altijd regelmatig door 't stad zien trekken met een uitgelaten groep toeristen achter zijn gat.
 
ZAT
 
En dan waren er nog een paar gelegenheden dat we onze reputatie eer aandeden en zo zat waren, dat we ons er niet veel van herinneren: onze passage ergens midden in de nacht op JIM tv bijvoorbeeld, waar wij live enkele stomdronken akoestische versies van Katastroofhits speelden. Gelukkig een zender waar niet veel volk naar kijkt...
 
En in november deden we een nachtelijke, muzikale kroegentocht met in ons kielzog een hoop steeds zatter wordende fans.
 
Na 13 cafés en een veelvoud daarvan aan alcoholische consumpties, haalden we toch de eindstreep. Alwaar we direct afspraken om het nog eens over te doen.
 
EN WAT BRENGT DE TOEKOMST?
 
We werken momenteel aan het nieuwe album “Dezekestijd”. Dat wordt weer een specialleke, want we maken een old skoel akoestisch folkalbum, waarvoor we instrumenten vanonder het stof haalden, uit de beginjaren van KATASTROOF, meer dan 3 decennia geleden.
 
Striptekenaar Tom Metdepenningen is ook bezig aan een nieuw stripalbum vol gags over uw favoriete Antwerpse leeggangers.
 
In 2014 zal KATASTROOF 37 jaar ononderbroken bezig zijn met schenen te stampen en de grenzen van het fatsoen te verleggen. En daar gaan we mee door tot we erbij neervallen!
 
NE GELUKKIGE NIEVEJOAR!!
 
Zjuul,Stef & Jos