KATASTROFAAL JAAROVERZICHT 2015

2015, het 38ste jaar van Katastroof. Het zat weer boordevol memorabele momenten. Waar moeten we beginnen?

We werkten tientallen concerten af in evenveel steden, dorpen en gehuchten. We stonden zo fier gelijk een rot ei op de Grote Markt 't Stad en daarna op die van Beveren.

We speelden met The Kids en Belgian Asociality in Herentals, we kwamen live op de radio(!) met Daan en den Tourist, we deelden de affiche met Slongs Dievanongs en Bart Peeters, we waren te horen op Paaspop (een van de grootste festivals van Holland) we stonden in het legendarische Witte Paard in Blankenberge, we pleegden onverwacht guerrilla-optredens en muzikale kroegentochten, we speelden op festivals en kermissen, soms in een cultureel centrum, dan weer in een te klein cafeeke.

En overal waren wisten onze fans ons te vinden. Merci om er weer een katastrofaal jaar van gemaakt te hebben! Een overzichtje van wat er zoal gebeurde in 2015…

Katastroof op den Beiaard

Zo'n 20 jaar geleden verscheen het album "Zwijnen zonder Parels" met daarop het liedje "Oep Den Baaierd". Wie had er toen kunnen denken dat de muziek van Katastroof écht op het klokkenspel van de Kathedraal gespeeld zou worden?
Eerst kwamen er berichten binnen dat "Zuipe" over de stad weerklonk en een paar weken later was er het beiaardconcert van Slongs Dievanongs, waarin ook onze katastrofale ode aan Antwerpen "Aentwaerpe Schoon en Goed" door de beiaardier werd gespeeld. Een moment om trots op te zijn!

Zwarte Lisa

In het Rivierenhof landde een zeldzame zwarte zwaan op de vijver. De Provincie Antwerpen deed een oproep om een naam te verzinnen voor de nieuwe inwoner van het park. Er was één probleem: ze wisten niet of het een mannetje of een wijfje was. Katastroof kwam met de perfecte oplossing: noem de zwaan Zwarte Lisa, naar de travestiet uit de gelijknamige katastroof-klassieker. Fans reageerden massaal op de oproep en de Zwaan werd op een officiële plechtigheid door een paar politiekers Zwarte Lisa gedoopt! Onze Jos nam de suikerbonen in ontvangst en speelde speciaal voor Zwarte Lisa haar eigen liedje, mét een nieuwe strofe!

Bollekesfeesten

Met duizenden waren jullie! De Grote Markt stond vol om Katastroof live aan het werk te zien. Onze passage tijdens de Bollekesfeesten was in een klap legendarisch. Niet in het minst omdat Zjuul compleet gedrogeerd in een rolstoel op het podium zat. Maar zelfs een gebroken ruggenwervel houdt Zjuul Krapuul niet tegen!
Zjuul heeft sinds de zomer heel wat optredens moeten afwerken met helse pijnen en onder invloed van morfine en cortisonen. Respect, Zjuul!

Radio 1 Sessies

Meer dan acht jaar geleden alweer stond er een jonge snaak op het podium tijdens ons 30-jarig jubileumconcert op de Groenplaats: Tourist Lemc. Of hij een liedje van ons mocht coveren en meezingen, had hij beleefd gevraagd. Tuurlijk mocht dat.

Hadden wij ooit kunnen vermoeden dat diezelfde gast zoveel jaar later dé artiest van het moment zou zijn? (eigenlijk wel ja) Een paar jaar geleden nog stond hij in de finale van Humo's Rock Rally met een cover van Katastroof zowaar ("Goesting v'r te bleiten") en toen hij dé hype van 2015 werd en curator van de Radio 1 Sessies mocht spelen, was hij ons nog altijd niet vergeten.

Hij nodigde Katastroof uit, zodat er – na 38 jaar – voor het eerst een concert van Katastroof live op openbare omroep te horen was! Merci Tourist!

Ik Krijg Slagen van m'n Vrouw

Ondanks de terreurdreiging kwamen er gelukkig toch fans opdagen toen wij op 22 november voor het 8ste jaar op rij de actie tegen huiselijk geweld muzikaal ondersteunden. Op een koude en door zwaarbewapende flikken omringde "Vogelemart" brachten wij een speciaal programma met o.a. het nummer "Ik Krijg Slagen van m'n Vrouw", dat we speciaal voor de campagne opnieuw opnamen om het nieuwe mannenvluchthuis te promoten.
Zoals altijd deden ook An Nelissen en Coco jr. mee én kregen we dit jaar ook steun van Kris Smet, Deborah Ostrega en Ernst Löw.

Op TV!

En vlak voor de feestdagen werden we zowaar nog eens gevraagd voor een tv-programma op de nieuwe zender EVENAAR. Nu al den beste post ooit, dus!

En wat brengt 2016?

In 2016 – het 39ste jaar op den teller van Katastroof - beginnen we stillekesaan met de voorbereidingen van "40 JAAR KATASTROOF", maar daarover meer in het volgende jaarverslag natuurlijk…

Onze fans maakten vorige week nog van "Karsmis van mijn Kloten" een kersthit op Facebook. Tijd dat die eindelijk een volwaardige release op cd krijgt! Want… er komt natuurlijk ne nieuwe cd aan.

Na 5 jaar komt er namelijk een vervolg op "Katastrofalia", dat we bij gebrek aan beter voorlopig "Katastrofalia 2" noemen. Het wordt weer een verzameling liedjes die we nog "op 't schap" hadden liggen, liedjes die we voor bepaalde acties hebben opgenomen, maar die nooit eerder op cd verschenen, alternatieve versies van een paar klassiekers, enz…

NE GELUKKIGE NIEVEJOR VAN OLLE KAPOENTJES STEF, JOS & ZJUUL!!! XXX

Facebook

Twitter